dinsdag 28 oktober 2008

ELEGY



In 1986 schreef H.S. Kushner het boek When all you've ever wanted isn't enough, waarin hij dieper ingaat op de problematiek van de zin van het leven. Ik weet, een zwaar beladen onderwerp. Maar ieder van ons houdt zich wel op een of andere manier bezig met deze vraagstelling. Sommigen worstelen ermee, anderen vluchten er onvoorwaardelijk van weg. 1986 en 2008 liggen ver uit elkaar. Misschien ver genoeg om de pijnlijke vaststellingen uit het boek ter harte te nemen.

"Als we denken dat het leven pas goed is wanneer we (dat) hartzeer weten te vermijden, lopen we gevaar daar op den duur zo goed in te slagen dat we helemaal niets meer voelen, dus ook geen vreugde, geen hoop, geen eerbiedig ontzag. We zullen emotioneel verdoofd raken. We zullen gewend raken aan een leven binnen enge gevoelsgrenzen en het feit accepteren dat ons leven weinig hoogtepunten zal kennen, in ruil voor de zekerheid dat er ook geen dieptepunten zullen zijn, geen pijn of verdriet, alleen een voortdurende sleur, de ene grijze dag na de andere. Door onze angst om te lijden zullen we de kunst van het afstand nemen zo goed leren verstaan dat onze gevoelens door niets meer worden geraakt."

Wat rest zijn onrustige zielen, verdwaald in het bos der mensheid. Wat onderscheidt ons dan nog van het zuiver biologische aspect, van het dierenrijk? En wat te doen als we dan toch geconfronteerd worden met een allesoverheersend gevoel van liefde, van overgave aan een ander mens. Afhankelijk worden en je bloot moeten geven? Een zware opgave voor de éénentwintigste eeuwse mens. En toch!

Met haar verfilming van The dying animal van Philip Roth, geeft regiseusse Isabelle Coixet in Elegy een teder en warm beeld van die (onvermijdelijke) botsing tussen stervende zielen. Een 'vederlichte' klaagzang over wat verloren lijkt.

De tijd tikt genadeloos verder. Voor we het goed beseffen is het te laat en staan we zelf met één been in het graf. We kunnen de tijd niet meer terugdraaien. Misschien kunnen we het leven wel terug vatten.

"Er gaat een chassidisch verhaal over een man die een wandeling in het bos ging maken en verdwaalde. Hij liep urenlang rond in een poging om de weg terug naar de stad te vinden. Hij probeerde het ene pad na het andere, maar ze leidden geen van allen het bos uit. Toen kwam hij plotseling iemand anders tegen die ook door het bos zwierf. Hij riep: 'God zij dank, een ander mens! Kunt u me de weg terug naar de stad wijzen?' De ander antwoordde: 'Nee, ik ben ook verdwaald. Maar we kunnen elkaar helpen, namelijk door elkaar te vertellen welke paden we al hebben geprobeerd zonder dat ze ergens toe leiden. dat zal ons helpen om de weg te vinden die het bos uit leidt."

vrijdag 24 oktober 2008

SPROOKJESTHEATER




Eigenlijk niet in het verlengde van een vorig bericht. Maar af en toe eens terugkeren naar de tijd van de goede (moraliserende) sprookjes, kan ook deugd doen. Ach ja, wie heeft er eigenlijk lak aan moraliserende prietpraat? Ik weet het altijd enkel en alleen die ander, niet die zelf.

En toch ook weer dit. De sprookjes van de gebroeders Grimm houden ons al te vaak een spiegel voor. (Zoals alle goede literatuur en kunst doet) Een spiegel die de armoede van onze maatschappij pijnlijk bloot legt. Een geestelijke armoede. Een gevoelsarmoede.

Schrijvers die al meer dan vijftig jaar dood zijn hebben hun eruditie bewezen. De tand des tijds heeft hen doen overleven, of onder het (terechte) stof der vergetelheid doen verdwijnen.

I am a rock...

maandag 20 oktober 2008

JEUGDSENTIMENT




Af en toe overvalt het me, alsof het in mij leeft. Alsof het mij leeft...
Nine inch nails of wat te denken van de cover door Johnny Cash, een laatste testament.
Voor de een was het een hoogtepunt in zijn carrière, met enkele meesterlijke soundtracks voor films van o.a. David Lynch.

maandag 6 oktober 2008

DRINGEND GEZOCHT: NIEUWE BIJBEL


Elke generatie heeft zo zijn klassiekers. Boeken waarmee iedereen lijkt te dwepen. Ooit liepen ze allemaal met hun bijbel of missaal onder de arm hip en trendy te wezen over de straten. Generaties hebben gezworen bij 'Het lijden van de jonge Werther'. Een vloedgolf van zelfmoorden uit (zelf)liefde als gevolg. De twintigste eeuw stond bol van cultboeken die een sterke invloed hadden/hebben op haar soortgenoten. 'The Catcher in the Rye', 'On the Road', 'De avonden', 'Zen and the art of Motorcycle Maintenance', 'Generation X'... Een greep uit de rijke twintigste eeuwse geschiedenis van de literatuur. Velen vonden er hun 'zin van het leven' in. De romans/schrijvers spoorden aan tot een nieuwe of andere kijk op lijf en leden.

Weinigen ervan kregen hiervoor de grootste erkenning - of wat te denken van de nobelprijs voor literatuur. Vandaag de dag springen de speculaties omtrent deze gerenommeerde uitreiking sterk in het oog. Het is bijna zover. Met als grote kanshebber Claudio Magris. Dit doet veel denken aan Claus (veel gekocht, veel besproken, lezen????).

Ergens op het lijstje prijkt eveneens de naam van een auteur die eerder in het rijtje van cultschrijvers mag opgenomen worden. Een generatie wordt beïnvloed. Mensen vinden er een (hernieuwde) kijk in. Maar zoals eerder geschreven: houd het stil... Het kan ook gewoon zijn dat ik op het verkeerde spoor aan het zoeken ben. Misschien eerder een hallucinatie.