donderdag 4 september 2008

LEUVEN IN STEIGERS



Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, weten we al lang. Dat het stilaan onbetaalbaar wordt voor de gewone man - en ook voor de iets rijkere laag van de bevolking -, weten we ook al wel. En toch blijven steden bouwen.

Leuven is nu al enkele jaren bezig met enkele grootse projecten waaronder een gloednieuwe museumsite. Ergens 2009 - indien er geen vertraging op komt - zou dit museum haar deuren openen met een retrospectieve van Rogier van der Weyden. Klinkt zeer aanlokkelijk.

Maar nog goed (cultureel) nieuws. De Sint-Jacobskerk zou eindelijk onder handen genomen worden. De kerk met een van de wereldwonderen, zal haar lijdensweg van veertig jaar eindelijk ten einde zien komen. U moet maar eens naar de klokkentoren kijken. Niet veel soeps, ware het niet dat de klok buiten de toren is gesitueerd.

Restauratiewerken dringen zich al jaren op. Naar alle waarschijnlijkheid ziet men er nu ook enig nut in. Een nieuw culturencetrum? Of, zoals stemmen opgaan, een nieuwe boekhandel. Naar het model van de dominicanerkerk in Maastricht die recent nog uitgeroepen werd als mooiste boekhandel van de wereld.

Ik heb altijd al geweten dat deze borrelput van het denken steeds origineel uit de hoek kon komen. Leuven,... (P)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik moet je teleurstellen P. Er komt waarschijnlijk geen mooie boekhandel in die kerk. Selexyz, de boekhandel in de Maastrichtse kerk, is helemaal niet op de hoogte. Leuven heeft geen contact met hen gezocht. Bovendien vraag ik me af of nog een boekhandel in Leuven leefbaar zou zijn. Je hebt al de Fnac, Club, De Slegte, Plato, Acco, De Dry Coppen, Peeters... En ik vergeet er nog een paar! (G)