maandag 22 september 2008

GENESIS


Vele mensen huiveren bij het woord alleen al. Denkend aan die katholieke onderdrukking uit de vorige eeuw. Maar Genesis is tevens de titel van het laatste grote fotoproject van Sebastiao Salgado. Hiervoor ging hij op zoek naar de laatste pure plekken op aarde. Voor zover dit eigenlijk nog mogelijk is. Ethische preken over ecologie helpen niet meer. Mensen zijn er onverschillig aan geworden. Niet Salgado die, samen met zijn vrouw, dertien jaar geleden het Instituto Terra oprichtte. Hiermee willen ze het regenwoud herstellen op de plekken waar het vee van zijn vader het had vernietigd.

Niet toevallig begint hij zijn reportage op de Galapagoseilanden. Een doorn in het oog van menig evolutienegationist. Een must voor diegenen die beter weten. En als we de laatste cijfers uit het onderwijslandschap mogen geloven is dat een steeds selecter groepje aan het worden. Geen God noch evolutie. Wat dan wel?

Salgado richtte zijn blik niet op mensen - zoals in een eerder fotoproject genaamd Exodus - maar op dieren en landschap, de lucht en de aarde. "Omdat de aarde groter is dan de mens. en de mens ook maar een dier is, dat leeft tussen de andere dieren." Geen doemdenken. Een positieve boodschap: laat de mensen zien hoe mooi, hoe waardevol de aarde is, zodat iedereen denkt: dit mag nooit verloren gaan. (P)

Geen opmerkingen: