maandag 6 oktober 2008

DRINGEND GEZOCHT: NIEUWE BIJBEL


Elke generatie heeft zo zijn klassiekers. Boeken waarmee iedereen lijkt te dwepen. Ooit liepen ze allemaal met hun bijbel of missaal onder de arm hip en trendy te wezen over de straten. Generaties hebben gezworen bij 'Het lijden van de jonge Werther'. Een vloedgolf van zelfmoorden uit (zelf)liefde als gevolg. De twintigste eeuw stond bol van cultboeken die een sterke invloed hadden/hebben op haar soortgenoten. 'The Catcher in the Rye', 'On the Road', 'De avonden', 'Zen and the art of Motorcycle Maintenance', 'Generation X'... Een greep uit de rijke twintigste eeuwse geschiedenis van de literatuur. Velen vonden er hun 'zin van het leven' in. De romans/schrijvers spoorden aan tot een nieuwe of andere kijk op lijf en leden.

Weinigen ervan kregen hiervoor de grootste erkenning - of wat te denken van de nobelprijs voor literatuur. Vandaag de dag springen de speculaties omtrent deze gerenommeerde uitreiking sterk in het oog. Het is bijna zover. Met als grote kanshebber Claudio Magris. Dit doet veel denken aan Claus (veel gekocht, veel besproken, lezen????).

Ergens op het lijstje prijkt eveneens de naam van een auteur die eerder in het rijtje van cultschrijvers mag opgenomen worden. Een generatie wordt beïnvloed. Mensen vinden er een (hernieuwde) kijk in. Maar zoals eerder geschreven: houd het stil... Het kan ook gewoon zijn dat ik op het verkeerde spoor aan het zoeken ben. Misschien eerder een hallucinatie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gelukkig is het Haruki niet geworden. Hij is nog even van ons alleen (denken 10 miljoen lezers). G