woensdag 7 november 2007

NICK CAVE


The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is een magistrale western. Daar zit het sublieme acteerwerk van Casey Affleck voor iets tussen. En natuurlijk ook de visuele schatkamer van regisseur Andrew Dominik. Maar wat deze film helemaal tot een mystieke ervaring maakt is de melancholische soundtrack van Nick Cave en Warren Ellis. Ik heb zelden zoveel hartverwarmende tristesse gehoord.

Mijmerend vioolspel en subtiele pianotoetsen weerspiegelen perfect de dubbelzinnige relatie - op sommige momenten is de erotische ondertoon te snijden - van outlaw Jesse James en zijn latere moordenaar. Het verleidelijke thema tast af, schurkt zich verlegen tegen je aan en duwt zich langoureus weer van je weg. Schimmen van antieke muziekdozen doemen aarzelend op en verdwijnen, net als de weidse sneeuwlandschappen op het scherm, weer traag in de mist. Nick Cave maakte met zijn collega-muzikant van The Bad Seeds met ruime voorsprong de aangrijpendste soundtrack van het jaar.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hopelijk komt de film gauw op dvd uit. Kwestie van twee vliegen in één klap.

Anoniem zei

Wat een schitterende prent. Een film als deze was nodig voor ik me realiseerde dat Brad Pitt ook echt kan acteren. En ook mijn stem gaat naar de soundtrack van Cave en Ellis.