dinsdag 13 november 2007

ERWIN WURM


Marcel Duchamp choqueerde bijna 100 jaar geleden de artistieke goegemeente met zijn urinoir. Middels een eenvoudige handoplegging promoveerde de Franse dadaïst dagelijkse voorwerpen tot kunstobjecten. Een halve eeuw later beloofde een al even tegendraadse beeldenstormer binnenkort iedereen zijn '15 minutes of fame'. Zap een halfuurtje langs alleen al Vlaamse zenders en je moet orakel Warhol wel gelijk geven. Een bastaard van die twee iconen van de 20ste-eeuwse kunst herken je met gemak in Erwin Wurm. Een sublieme tentoonstelling van de Oostenrijkenaar kun je nog tot het einde van de week bezoeken in het Leuvense STUK.

Ook bij Wurm worden ordinaire voorwerpen kunst. De Weense beeldhouwer snuffelde achter de coulissen van het kunstencentrum en haalde bankjes, stoelen en planken vanonder het stof. En de goedkoopste trui uit het Leuvense werd op zijn verzoek opgesnord. Anders dan Duchamp echter vraagt Wurm dat de bezoeker participeert aan het kunstwerk. Bij zijn One Minute Sculptures volg je poëtische instructies en word je zelf voor even - geen kwartier maar minstens euh... één minuut - een alom bewonderd kunstwerk. Het leidt tot absurde taferelen. In een begeleidende video verklaart hij: 'Mensen doen soms graag domme dingen.' En je moet het hem nageven: Wurm bouwt een kunstruimte met zwier om tot een conceptuele speeltuin waarvoor 'waardige' kunstliefhebbers staan te dringen.

Dezelfde videomontage toont ook Can't Stop van de Red Hot Chili Peppers. Regisseur Romanek liet zich voor de clip adviseren door de Weense artiest. Het leverde Wurm naar eigen zeggen instant fame. Alles wat we traditioneel onder beeldhouwkunst verstaan zet de kunstenaar op losse schroeven. Griekse, marmeren sculpturen worden bij hem uiterst tijdelijk en labiel, gestoffeerd met de lelijkste trui van de Wibra. Sommige beelden kunnen zelfs niet uitgevoerd worden. In het zaaltje achteraan zie je Wurm verwoed sinaasappelen stapelen, op twee voetballen balanceren of een handvol potloden in lichaamsholten proppen. Wurm haalt voorwerpen uit hun vertrouwde context en maakt er kunst van. Met vallen en opstaan. Niet te missen.

Geen opmerkingen: