vrijdag 9 november 2007

GEERT GOIRIS


Geert Goiris won deze week de vermaarde 'Grand prix international de photography de Vervey'. De Zwitserse prijs van 18.000 euro biedt de Vlaamse fotograaf de kans een artistiek project te realiseren aan de Zuidpool. De komende maanden trekt de 36-jarige Goiris per schip naar Antarctica voor een fotoreportage die zal resulteren in een science fiction-project in samenwerking met een schrijver. De neerslag van zijn maandenlange trip naar Princess Elisabeth, de Belgische poolbasis in aanbouw, wordt volgend jaar getoond in hetzelfde Vervey.

Eerlijk gezegd ben ik razend benieuwd naar de resultaten. Geert Goiris is een sublieme fotograaf: zijn beelden loodsen je binnen in een utopische wereld. Maar dan een utopie 'van gisteren', want de architecturale sotternieën die hij fotografeert, worden telkens gecounterd door een meedogenloze natuur, die elke vlucht in een toekomstfantasie zonder pardon met beide voeten aan de grond zet. Net als Star Trek confronteert hij ons met een onwereldlijk toekomstbeeld, maar dan meedogenloos vastgeroest in het nu. Het zijn artificiële beelden. Van verlaten interieurs, van ontheemde dieren, van uitgedoofde visioenen in desolate landschappen. Met een lange sluitertijd vat Geert Goiris in stilte de sluipende tijd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als zijn foto's even begeesterend zijn als jouw schrijfstijl, kan ook ik niet wachten op het fotografische resultaat van deze prijs.

Anoniem zei

hij verdiend het,als fotograaf en als mens