dinsdag 5 februari 2008

KOFFIE ALS KUNST













Koffieliefhebbers weten het wel. Koffie is kunst. Koffie is passie. Koffie is taal. Koffie is verslaving. Maar vooral, koffie is hoge wetenschap. Zoals velen prat gaan op (hun kennis van) goede wijn (bij een maaltijd), zo kunnen sommigen zich ook liederlijk uitlaten over koffie. En dat bakje troost kan vaak een bakje verkeerd zijn. In tijden van senseo en starbuck, van uniformsering van de smaak, houden vele mensen koffie voor dat flauwe aftreksel dat uit vele koffiezetapparaten haar weg naar de maag vindt. En zoals alles uit Amerika: meer is beter. (Een ‘Amerikaanse koffie’ is in vele landen trouwens synoniem voor een grote koffie.)

Italiƫ is zowat de bakermat van de betere koffie. (Al heeft Portugal ook enkele gerenommeerde koffiehuizen). Lavazza, Segafredo en vooral het wereldberoemde Illy. Afgelopen weekend is koffiepaus Ernesto Illy overleden. Hij was niet alleen een geslaagd zakenman maar tevens doctor in de chemie. Koffie als brug tussen kunst, wetenschap en economie (met respect voor milieu en op basis van eerlijke handel).

Koffie moet niet duur zijn. Maar wanneer u een maaltijd serveert, met wijnen die u minutieus uitgekozen hebt, denk dan ook eens aan het einde van de maaltijd! (P)

Geen opmerkingen: