woensdag 27 februari 2008

NICK CAVE


De koning van het macabere lied heeft een nieuwe schijf uit. Nick Cave, onlangs nog vijftig geworden, heeft met Dig, Lazarus, Dig!!! zijn 14e album met the Bad Seeds afgerond en aan het 'kritische' gehoor van zijn publiek blootgesteld. Op myspace vind je een hele week een volledige preview van deze nieuwe plaat. En laten we eerlijk zijn, net als die andere oude rot in het vak – Neil Young – bewijst Cave eens te meer dat de muziekgeschiedenis nog niet volledig geschreven is. Niet dat je veel vernieuwing moet verwachten van hem.

Dat Nick Cave een duizendpoot is, op het hoogtepunt (of kan hij nog hoger klimmen?) van zijn artistieke kunnen, bewijzen zijn vele nevenactiviteiten. Twee soundtracks, waaronder The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (met Warren Ellis met wie hij eerder ook al de muziek voor the Proposition schreef), en een nieuwe groep Grinderman.

‘Vuilniskunstenaars’ Tim Noble en Sue Webster verzorgden het hoeswerk van deze nieuwe – ach, laat ik ook maar met superlatieven werpen “vette” - plaat. Niets is wat het lijkt, ook niet bij het kunstminnende koppel dat aan de hand van afval andere werelden creĆ«ert. Af en toe mag er eens gelachen worden vanuit de diepste krochten van het menselijk bestaan... (P)

Geen opmerkingen: