vrijdag 28 maart 2008

HORSES


Straks en dinsdag kun je in het Leuvense CinemaZed gaan kijken naar ZOO, een documentaire van Robinson Devor over paardenliefhebbers in de ruime zin van het woord. De regisseur liet zich inspireren door de dood van een brave Amerikaanse huisvader die zich liet berijden door een hengst en stierf aan interne bloedingen. Zijn mediagenieke dood leidde tot de ontmaskering van een geheime club van zoöfielen in Seattle.
.
In Den Haag loopt momenteel een tentoonstelling van Lucian Freud, kleinkind van de Weense zielenknijper en volgens sommigen de grootste Britse schilder van het moment. Wij gaan vooral eens langs voor de portretten van de legendarische en extravagante performance kunstenaar Leigh Bowery, een massa vlees die het normaal moet hebben van zijn outfit. Daarnaast ontdekte ik onlangs dat Freud ook paarden schilderde. Ze behoren voor mij tot zijn sensueelste werk, hoewel ik niet zeker ben of ze in Den Haag te zien zijn.
.
Het eerste album van de punky Patti Smith heet Horses, geloof ik. In het Parijse Fondation Cartier stelt ze op dit moment fotografisch werk tentoon. Of ze de recente tentoonstelling van David Lynch in hetzelfde Cartier kan overtreffen, valt te betwijfelen. Voor veel critici blijkt haar grafisch werk - ze tekent ook - serieus over het paard getild.

Geen opmerkingen: