vrijdag 4 januari 2008

GIULIO CESARE


Kan Peter De Caluwe, opvolger van Bernard Focroulle, overtuigen in zijn eerste seizoen als intendant van de Belgische nationale operatrots La Monnaie/De Munt? Geen eenvoudige taak wetende dat zijn voorgangers – zowel Focroulle als de roemruchte Gerard Mortier – een zeer sterke traditie hebben ingezet. Opera voor jong en oud. Dat was trouwens een van de belangrijke verwezenlijkingen van Mortier: de democratisering van de toegangsprijzen.

Focroulle ging verder op dit elan: een sterke operaprogrammatie, ontdekking van enkele grote namen en democratische toegangsprijzen (met vele voordelen voor jongeren en niet te vergeten jongvolwassenen) en een zeer geslaagde samenwerking met het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. Op het tweede punt stelt De Caluwe het jonge publiek echter danig teleur. De prijzen zijn verhoogd. En de beginnende dertigers worden volledig in de koude gezet. Er is enig begrip voor op te brengen, want De Munt is onder zijn voorgangers uitgegroeid tot de wereldtop. De laatste muziekdirecteurs, Antonio Pappano en Kazushi Ono, hebben naam gemaakt dankzij en met deze opera. En cultuur kost veel geld. Iets dat de huidige minister blijkbaar weigert in te zien. Enkele populistische daden niet te na gesproken.

Binnenkort staat er wederom een topproductie op de planken. In januari pakt De Munt uit met Giulio Cesare (in Egitto), dé opera seria van Georg Frideric Handel onder leiding van niemand minder dan René Jacobs. Deze wist al eerder een meesterlijke Orfeo van Monteverdi te brengen in De Munt, in een regie van Trisha Brown. De regie bij Handel is in handen van Karl-Ernst en Ursel Hermann. Eveneens twee topregisseurs die opera niet laten steken in een oubollig ogend jasje, maar bij de tijd proberen te brengen. De opera is trouwens - niet toevallig - een coproductie met de Nederlandse Opera, het vroegere huis van De Caluwe.

Liefde en haat, rouw en triomf tegen de historische achtergrond van de botsing tussen de Romeinse en Egyptische macht en cultuur... Vanaf 20 januari t.e.m. 7 februari in De Munt, waarna Giulio Cesare verhuist naar Nederland. Indien u geen plaats kan bemachtigen, kan u altijd terecht bij de uitstekende uitvoering onder leiding van – u raadt het al – René Jacobs. (P)

Geen opmerkingen: