donderdag 10 januari 2008

KUIFJE


10 januari is een historische dag, zoals elke dag wel een of ander historische gebeurtenis herbergt. Op deze dag zag Kuifje 79 jaar geleden het zonlicht door de hand van Hergé. In de bijlage van de Belgische krant Le Vingtième Siècle verscheen voor het eerst de avonturen van reporter Kuifje. De club rond deze krant stond voor de Tweede Wereldoorlog bekend om zijn sympathieën voor het Italiaans fascisme. Anti-democratisch, ultra-nationalistisch en vooral anti-bolsjewistisch. Elementen die Hergé niet onberoerd lieten in zijn strip. De eerste strip brachten de held Kuifje in de voormalige Sovjet-Unie (waar alles een beetje verwaarloosd is door die communisten!). Velen onder ons zijn groot geworden met de stripverhalen van Hergé (naast de bekende Jommeke en Suske en Wiske). Prachtige strips, leuke verhalen en goede ontspanning. Zelfs af en toe iets bijleren, niet alleen van verre landen, ook dichterbij huis. Meer moet dat niet zijn.
.
Tot men anno 2007 een hele polemiek startte rond het racistische karakter van sommige van deze strips. Vooral Kuifje in Afrika kreeg het hard te verduren. Pikzwarte negertjes met knalrode dikke lippen, naakt en met speren. En de blanke man – Kuifje – die de redder komt uithangen. Zelfs de hond Bobby beaamt het karakter van de negertjes. Indien alle strips van Kuifje eens nader bekeken zouden worden, kan men er wel ‘foute’ trekken uit halen. De vraag is natuurlijk of wij deze ‘tijdsdocumenten’ moeten (blijven) veroordelen. En moet Hergé zijn strips aanpassen, d.i. censureren? De Britse Commissie voor Rassengelijkheid heeft vorig jaar gevraagd om het album Kuifje in Congo uit de rekken te halen. (Ondertussen staat het niet meer bij de kinderstrips, maar in de volwassenafdeling).
.
Zegt dit meer over de hedendaagse mens die een document – in dit geval een strip – niet (meer) kan plaatsen in zijn historische context? Het album uit de jaren ’30 weerspiegelt de paternalistische houding van de blanken destijds. Of zijn we onze eigen geschiedenis vergeten? Ons koningshuis liet zich niet onbetuigd in die periode. Gaan we elke politiek incorrecte kunst verwerpen of aanpassen? (P)

Geen opmerkingen: