woensdag 5 december 2007

JENS JONSSON


Het Leuvense kunstencentrum STUK is deze week decor voor het Kortfilmfestival. En als je het programmakrantje doorneemt, val je achterover van het aanbod. Zeven dagen lang, van twee tot middernacht, presenteert het festival de relevantste 'shorts' van het moment. Naast allerlei competities en awards, werd ook plaats voorzien voor thematische blokjes als 'Kortfilms for kids', 'Pixar Shorts' en 'Meet The Swedes'. Kortfilms zijn een vrijplaats voor cinematografische experimenten. Met beperkte middelen en veel branie creëren vooral jonge cineasten hun eigen filmtaal. Het levert soms parels op die dan hopelijk de springplank vormen naar een eerste langspeelfilm.

Een naam die ik alvast heb aangekruist, is die van de veelbelovende Jens Jonsson. Op heel korte tijd fabriceerde deze 33-jarige Zweed een rits bekroonde kortfilms. Hij is op dit moment een van de succesvolste regisseurs uit Ikea-land en pakt volgend jaar uit met zijn eerste langspeelfilm: The King of Ping Pong. Donderdag om 20u30 stelt hij in hoogsteigen persoon in Cinemazed een selectie uit zijn oeuvre voor. Op het programma staan de in Berlijn met een Zilveren Beer bekroonde Brother Of Mine en K-G for Better or for Worse, die in Cannes de Zilveren Cinéfondation wegkaapte. Daarnaast kijk ik vooral uit naar zijn A Changed Man, een weemoedig portret van een man die zich tijdens een schoolreünie niet echt lekker voelt. Zelfs talloze Zweedse kranten staan bij deze avond stil: Jens Jonssons kortfilmer visas i en egen sektion på kortfilmsfestivalen i Leuven i Belgien i nästa vecka. Dessutom finns hans senaste kortfilm "Linerboard" med i den stora tävlingen. De övriga av hans filmer som visas är "K-G i nöd och lust", "Bror min", "Spaden", "A changed man" och "Utvecklingssamtal".

Een dag later verplicht het festival je bijna om terug te keren, want in de sfeervolle festivallounge zal Kristofer Ström een unieke performance verzorgen. Deze jonge kunstenaar maakt niet alleen ambientachtige folkmuziek. Hij is bovendien illustrator en raakte vorig jaar plots heel bekend met een naïeve, maar intrigerende videoclip voor het Zweedse elektronica-duo Minilogue. Hij zal vrijdag om 21u zijn eigen whiteboard animaties van geluidslandschappen voorzien. Geïmproviseerd, ritmisch en zoals hij zelf in de festivalkrant toelicht, met 'een aantal effectenpedaaltjes om de ervaring compleet te maken.' Bovendien: gratis.

Geen opmerkingen: