vrijdag 21 december 2007

KHALED HOSSEINI


'Voor jou doe ik alles!', roept Hassan zijn vriend Amir toe. Omgekeerd geldt het echter niet. En net dat is hét keerpunt in Amirs leven. Beide jongens, gevoed door dezelfde min, groeien op in het vredige Aghanistan van voor het meedogenloze regime van de Taliban. Ze zijn de sultans van Kabul, kerven hun namen in een granaatappelboom en vliegeren. Tot Amir op een kille bewolkte dag in de winter van 1975, op zijn twaalfde, de man wordt die hij nu is. En alles verandert.

De vliegeraar van Khaled Hosseini is een verbijsterend goed boek. Het sleept je mee, het dompelt je onder, het ontroert. Het verhaal van Amir is zo intiem dat lezen bijna pijnlijk wordt. Niet verwonderlijk dus dat De vliegeraar in 2005 het op twee na best verkopend boek in de Verenigde Staten was. Het geheim zit volgens mij in het menselijke van zijn verhaal. Het leven zoals het is: Afhanistan. Hosseini is een geboren verteller. Zijn verhaalt stroomt, draait, kolkt en kabbelt. En herinnert je er in deze jachtige tijden aan waarom lezen zo’n ultieme bezigheid is.
.
'Er is een manier om het weer goed te maken.', wordt Amir toegefluisterd. Wie het boek nog niet las, kan het ook nog goed maken: de verfilming van deze magistrale roman komt uit op 10 januari 2008. (S)

1 opmerking:

Anoniem zei

Voor mij in ieder geval de ontdekking van het afgelopen jaar!
Zelden kan een tweede roman tippen aan een overweldigend debuut, maar deze Hosseini doet nog beter!
1000 schitterende zonnen, grijpt je nog meer naar de keel, sleurt je nog meer mee in de grauwheid van een gebroken land.

Benieuwd naar de verfilming... iets om naar uit te kijken in het nieuwe jaar!(A)