zondag 16 december 2007

WALT DISNEY


Zwarte Vijvers is in de wolken. Straks toont Eén een absolute Disney-klassieker. Onvoorstelbaar hoe Dumbo uit 1941 aansluit bij de actualiteit: tijdens de montage verlieten hopen tekenaars stakend de Disneystudio's. Hetzelfde zien we vandaag gebeuren in Hollywood. Scenaristen hebben al weken de pen neergelegd en het komende tv-seizoen oogt op bepaalde zenders bijzonder kaal. Disney stond begin jaren 40 op de rand van het faillissement. Dat had te maken met gigantische investeringen in nieuwe studio's. Bovendien was Pinocchio hopeloos geflopt en het geniale, maar uitermate bevreemdende Fantasia brak nog minder harten en potten. Dat is ergens te begrijpen als je elke verhaallijn overboord gooit, maar het neemt niet weg dat Fantasia enkele decennia later met open armen werd ontvangen door de hippiegeneratie. Niet verwonderlijk natuurlijk, want de muzikale film is een hallucinogene trip van heb je me daar.

Het bitterzoete verhaal van Dumbo is genoegzaam bekend. Jumbo Jr. wordt door ooievaars afgeleverd. Maar moeder Natuur had blijkbaar een mindere dag: het baby-olifantje zit opgezadeld met gigantische oren en wordt slachtoffer van pijnlijke pesterijen en vernederingen. Gelukkig is er zijn beste vriend, het muisje Timothy, die hem als manager naar de nok van het circus katapulteert. Ook de film werd een succesverhaal, ondanks het kleine budget dat Disney investeerde. Om de kosten toch maar te drukken werd overgeschakeld op waterverf en de film klokt af op nauwelijks een uur. Daar staat tegenover dat geen geld werd gespaard voor uitvoerige research. De animators haalden zelfs twee levensechte olifanten in de studio om het gedrag en de gelaatsuitdrukkingen van de protagonisten optimaal te kunnen bestuderen.

Ondanks het succes lokt Dumbo ook vandaag nog controverse uit. Let op de schrijnende scene waarin het olifantje dronken wordt gevoerd. Wat volgt is een hallucinante trein van roze soortgenoten. Volgens puriteinse ouders hing Disney hier letterlijk en figuurlijk een te rooskleurig en onschuldig beeld op van zatlapperij. Hou je oren ook open voor enkele inside jokes. Als Timothy zijn vriend troost met de gevleugelde woorden 'Lots of people with big ears are famous!' doelt het muisje niet alleen op toenmalige Hollywoodster Clark Gable. Ook Walt Disney zelf had serieuze flappers.

Geen opmerkingen: